Invånarnas bästa i åtanke

Från ingången av år 2023 övergick ansvaret för ordnandet av social- och hälsovårdstjänster till välfärdsområdena. Det är en mycket stor förvaltningsreform som gjorts och förutom att den påverkar invånarna och personal i välfärdsområdena, påverkar den även kommunerna. I Raseborg strävar vi efter att agera proaktivt och anpassa oss så väl som möjligt till kommunernas nya situation, även ekonomiskt. Social- och hälsovårdens fastigheter har faktiskt beskrivits som en tickande bomb för den kommunala ekonomin i Finland. En stor del av stadens skatteintäkter flyttades över till välfärdsområdet, och det ligger ekonomiska risker i att hålla fast vid hela den fastighetsmassa som man hade före den här reformen.

Till kommunens uppgifter hör bland annat utbildning och småbarnspedagogik, kultur-, ungdoms-, biblioteks- och idrottstjänsterna, miljötjänster, stadsplanering och markanvändning samt vatten- och avfallshantering. Kommunen ska skapa verksamhet och maximal nytta för invånarna. Till uppgifterna hör primärt inte att förvalta och äga fastigheter, och nu är det därför hög tid att fatta beslut om vad som fortsättningsvis ska ägas, vad som ska säljas och vad som ska bolagiseras.

Eftersom fastigheter kostar att underhålla och investera i är det i vissa fall klokt att avyttra fastigheter för att undvika en för stor lånebörda. Följande ägare är rimligtvis bättre rustad för just förvaltande av fastigheter. Det stämmer att kommunen för tillfället får en god hyra för vårdfastigheter som välfärdsområdena ska hyra under en övergångsperiod på tre år, alltså till utgången av år 2025, med option på ett ytterligare år. Samtidigt är det just därför det också kan vara klokt att sälja just nu då det finns en säker hyresgäst.

I offentligheten har det figurerat frågor kring stadsstyrelsens beslut (29.1) om att förbereda försäljning av vissa fastigheter; Tunahemmet, Gamla Hagahemmet, Tenala- Bromarv servicehem och Mariahemmet. En försäljning av fastigheterna handlar alltså inte om att staden tar ställning till verksamhetens varande eller inte varande. Det är välfärdsområdet som besluter om servicenätet och verksamheten då det kommer till social- och hälsovården. Om det är kommunen som äger eller inte äger fastigheten är inte det som är av betydelse. Att kommunen äger fastigheter garanterar inte servicen, utan välfärdsområdena fattar sina beslut och kan efter övergångsperioden hyra sina vårdlokaler från såväl privata marknaden som från ett kommunalt fastighetsbolag.

Det gäller för kommunen att genom sin verksamhet och sina ansvarsområden förebygga behovet av social- och hälsovårdens tjänster. Då det gäller servicen välfärdsområdet erbjuder ligger kommunens möjlighet att påverka främst i att kommunicera om de lokala frågorna med välfärdsområdet, samt genom markanvändning och detaljplanering som möjliggör vidare utveckling av servicefastigheter. Det här gör vi i Raseborg med invånarnas bästa i åtanke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *